24 januari 2019

Flinke schadeclaim door foto op internet

Stichting Foto Anoniem kan gebruikers van foto’s helpen om problemen te voorkomen. In het AvroTros programma Radar van 21 januari 2019 legt juriste Meindersma uit welke problemen je als gebruiker kunt tegenkomen en hoe je die kunt voorkomen. Ken je de maker niet? Dan kan Foto Anoniem uitkomst bieden. Maar ook als je de maker wel kent en je hebt onenigheid over de prijs kan Foto Anoniem nuttig zijn. In een paar minuten wordt je hier veel wijzer over je rechten als gebruiker van foto’s.

Het hele item behandelt ook de problematiek van zo geheten Inbreuk. Dat onrechtmatig gebruik van andermans foto’s is een aspect van het auteursrecht waarover de belangenorganisatie van beroepsfotografen DuPho adviezen en hulp kan geven.

Wat doe je als je een foto wilt publiceren/gebruiken en je wil netjes de rechten regelen?

Alle uitgevers, redacties en gebruikers van fotomateriaal kennen het probleem van “de verdwenen fotograaf“.
Zij willen een bepaalde foto graag publiceren maar kunnen de naam- en adresgegevens van de fotograaf niet (meer) achterhalen. Dan kun je de fotograaf dus ook niet om toestemming vragen, en dat is een een vereiste om een foto rechtmatig te kunnen publiceren.

Stichting Foto Anoniem kan hierbij helpen en als tussenpersoon de rechten regelen en met de opgespoorde fotograaf afrekenen. Hiervoor is een heldere procedure opgesteld en een prijslijst beschikbaar waar een gebruiker kan zien wat een licentie kost.

Verpleegster
Verpleegster
Het gedeelte van Achter de Teerstoof in westelijke richting, tussen de Raamsteeg en de driesprong Achter de Teerstoof/Verbrande Erven/St. Pietersteeg te Schiedam; 1955
Kruising Noordmolenstraat/Zijlstraat/Breedstraat voor het dempen van de Raam te Schiedam; 1951